Spare Ribs

Deel met vrienden via:
spareribs

Spareribs zijn op honderden verschillende manieren te bereiden, deze versie is afkomstig van Carwash Mike.

Het begin:

We gaan de ribben preparen, dep ze droog met een keukenpapier, en verwijder het membraan.
De onderkant (holle kant) inwrijven met je favoriete rub, de bolle kant insmeren met een milde mosterd en hierop ook de rub strooien. Het gebruik van mosterd zorgt voor een mooie bast (bark), en tevens zorgen de zuren ervoor dat het collageen (bindweefsel) in de ribben lichtjes word afgebroken. Tevens vullen we een plantenspuit met een mix van 50% appelsap en 50% appelazijn.

In de Kamado liggen we 3 a 4 chunks met appelhout.
We steken de Kamado aan, voor low & slow. Ik gebruik dan 2 vuur punten.

Begin temperatuur van de kamado is tussen de 95 en 105 graden. Als de kamado op temperatuur is, wacht je nog 20 minuten. Het Appelhout heeft nu voldoende warmte en zal witter gaan roken

Zorg dat de heat deflector op de Kamado ligt met een drippan, en leg de ribben op de grill. We gaan ze nu  voor een uurtje of 3 garen en roken. Zelf gebruik ik tegenwoordig een rib rack, zodat er meer op kunnen.
Ieder uur even sprayen met de appelsap/appelazijn mix.

Na 3 uur laat je de temperatuur iets stijgen naar 120 graden. Dit houden we nog een uurtje vol en sprayen we nogmaals met de appelmix. Nog een half uurtje op deze temperatuur.

Nu komt het moeilijkste; zijn ze gaar, en mals.
Neem een rib en probeer hem dubbel te vouwen, gaat dit makkelijk dan zijn ze goed. Een ander teken is dat het vlees  is teruggetrokken  zo’n 1,5 a 2 cm. Wil je ze zo gaar dat ze van het bot vallen, gaar je ze nog een uurtje verder. Let op! je loopt wel het risico om je ribben uit te drogen.

Haal ze van de grill af, en breng de temperatuur naar 135 graden. Ondertussen smeer je de ribben in met een koude BBQ saus. Als de kamado 135 graden aantikt, leg  je de ribben terug. Ik doe dit het liefst met de holle kant naar benden, dus zonder ribrekje. Hierdoor blijft de saus goed op de ribben zitten. Haal ze van de kamado af, na een minuut of 20.

Mocht je het volhouden laat ze even rusten voor 5 a 10 minuten. Daarna aanvallen en genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *